Thursday, June 19, 2008

Urban Lifestyle frågar APG

1. Det har länge pratats om att gå bort från klassiska segmenteringsvariabler som demografi osv mot nya sätt att hitta rätt målgrupper. Hur långt har branschen kommit generellt och vad är typiska segmenteringsmetoder och variabler nu år 2008?

Det beror på vad du ska ha segmenteringsvariablerna till. I vardagen beskrivs ofta målgrupperna på traditionella sätt, men medvetenheten om att vi pratar till kluster av intressen eller sociala nätverk har blivit större. De mest utstuderade exemplen av 20-35, inkomst si och så, kommer fortfarande från mediabyråsidan. Och det av en enda anledning:. Det är enklare att klustra människor i ålder och kön. "Manganörd" eller "entreprenöriell" är krångligare variabler.

2. Har det blivit lättare eller svårare att nå rätt målgrupper? Har Internet bidragit till detta?

Med nya nischmedier har det blivit lättare att nå rätt målgrupp. Men med mer media har det också blivit svårare att synas, höras och kommunicera. Och internet har definitivt haft en finger med i det spelet.

3. Tror du att man kan säga mest om en person genom behavioral targeting där man tittar på vilka hemsidor som har besökts på en viss dator, eller genom att studera personens kontakter på sociala nätverk eller kanske genom att titta på en persons sociala bokmärken, RSS-läsare, musikbibliotek, datorapplikationer osv?

Om jag ska bedöma utifrån mig själv säger väl min RSS-läsare och mina kontakter på sociala nätverk mest. Men den dagen jag får reda att ett företag försöker använda mina vänner och min RSS-läsare för att skicka ett riktat meddelande till mig blir jag väldigt, väldigt arg. Integritetsfrågan på nätet kommer inte bli mindre.

4. Tror du att det i framtiden kommer att gå att differentiera generiska produkter genom endast klassisk marknadskommunikation eller kommer det att behövas skapas helt nya mervärden? T ex branded utilities, och i så fall vad tror du om den utvecklingen dvs att varumärken satsar på olika tjänster och verktyg som konsumenterna har nytta av istället för eller som kompliment till den vanliga reklamen?

Klassiska, starka reklamidéer som hittar rätt in i människors hjärtan kommer alltid att fungera. De andra 99,5 procenten av den reklam som drabbar oss kommer att få det betydligt svårare. Branded utilities eller äkta värdeskapande för kunder kommer att bli betydligt viktigare framåt.

Det vi marknadskommunikatörer aldrig får glömma bort är vilka enorma summor vi sitter och jobbar med, och vilken skillnad de kan göra som allt annat än just en mediabudget. John King, Fallon Minneapolis, nämnde det i krönika om amerikanska valet. Vad skulle hända om en kandidat spenderade 100 miljoner kronor på att förbättra skolor istället för att köpa media för 100 miljoner och berätta hur han/hon ska förbättra skolan? 100 skolor kunde fått en miljon var. Vad tror du hade fått mest uppmärksamhet?

5. Tror du att alla varumärken behöver en strategi för mobil marknadsföring eller är det bara varumärken som riktar sig mot ungdomar? Och tror du att vi kommer att sluta tänka på mobilt och Internet som separata kanaler de kommande åren?

Självklart kommer alla varumärken behöva en strategi för mobil marknadsföring. Men den kommer inte skilja sig från huvudstrategin. "Mobilmarknadsförarna" lever högt på att mobiltelefonen fortfarande består av en yttepytteliten skärm, har 10 varianter på operativsystem och generellt för krångliga. När mobilen blir användarvänlig kommer den vara en kanal bland andra. Starka idéer kommunicerar överallt.

6. Vad tror du om att släppa in konsumenterna direkt i planningarbetet och kanske även vara med att forma marknadsföringen på en strategisk nivå?

Absolut inte. En konsument vet aldrig vad hon vill ha eller vad hon saknar, så att släppa in dem direkt är en återvändsgränd. Rätt använt är däremot verkligheten (dvs "konsumenterna") Det bästa planningverktyget som finns. De kan ge input i varje steg i processen, men bäst i de enskilda delarna. Det är en utmaning för svenska planners generellt - lämna datorn och gå ut på gatan.

7. Hur har en planners verktyg förändrats de senaste åren? Vilka är de viktigaste verktygen idag?

Inte alls. Det viktigaste verktygen är din hjärna, nyfikenhet och kreativitet. Planning handlar inte om att hitta rätt insikter, det handlar om vad du kan göra utifrån de insikterna. Vad är den mest intressanta varumärkestanken du kan skapa utifrån den information du sitter på?

8. Vilka är de största utmaningarna de kommande åren för planners?

Att plannern måste komma ur rollen som informationsinsamlaren på byrån och börja bygga istället.

9. Vilka är de viktigaste nya möjligheterna för planners tack vare Internet?

Jag har aldrig jobbat med planning utan internet. Men om någon skulle ta bort det skulle mitt jobb bli väldigt mycket krångligare. Bloggar, research, idéskapande - internet är ett hjälpmedel på alla plan.

10. DIY-reklam via t ex Spotrunner.com och NYTs nya lösning – hur påverkar det plannerns roll på sikt?

Inte annorlunda än vad det påverkar hela branschen. Insikten om att idéer kan komma från var som helst.

Andra bloggar om , ,

2 comments:

 1. Hej!

  Tack för dina svar! Är det ok om jag plockar ett eller flera citat från dina svar?

  För att se hur rapporterna brukar se ut så kan du ladda ner Marsnumret på engelska på www.UrbanLifestyleReport.com.

  Mvh
  Tomas Nihlén, Urban Lifestyle

  ReplyDelete
 2. Absolut, de finns även på APG-bloggen!

  ReplyDelete

Om mig

My photo
Jag arbetar som planner i Stockholm, äter för mycket och siktar fortfarande på att besöka min hundrade skidort. Förra vintern gick åt till annat.