Monday, September 1, 2008

Kort fråga till läsekretsen:

Finns det något påbud någonstans ifrån som kräver att en svensk Planner har civilekonomutbildning? 90 % av de jag känner till är ekonomer i grunden, inklusive jag själv. På våra europeiska systerbyråer finns det nästan inga ekonomplanners. Är det för att:

1. Svenskar är mer fokuserade på CV än person.
2. Nästan ingen i sverige vet att det existerar något som heter Planner. (Utom ett gäng MA- och MCXL-studenter)
3. Anställda MA och MCXL:are anställer endast kloner av sig själva.

Att förstå hur människor tänker och skapa intressanta idéer utifrån det är knappast isolerat till två utbildningar i centrala Stockholm. Så kom igen nu beteendevetare, datanördar, psykologer, mångsysslare och tvångsmässigt nyfikna personer - bli planners. Stoppa likriktningen.

4 comments:

 1. Jag vill gärna bli planner och har en AD-utbildning i botten. De ställen jag har sökt på tycker att jag borde vara AD istället om jag nu har utbildat mig till det. Så konservativa byråer kanske det handlar om.

  ReplyDelete
 2. Finns ingen bransch som slår reklam på fingrarna när det kommer till konservativism och allmänt jävla bakåtsträvande.
  Det är bara att fortsätta tills du hittar en byrå som värderar människor högre än utbildningar.

  ReplyDelete
 3. Kul att du tar upp det Erik. APG-föreläsningen av Christer Fernström var en ögonöppnare för mig (som inte var helt medveten om varifrån Svenska planners kommer från). En del av hans föreläsning om "Berättelsebaserad planning" tog ju som du kommer ihåg upp positivister vs. hermeneutiker, om det nu var så han definierarade det - men eftersom jag sjävl kommer från medie- och kommunikationisvetenskapssidan så är jag rätt säker på att det var den distinktionen han syftade på. Om jag kommer ihåg rätt så blev våra bakgrunder rätt tydliga båda av frågorna och ansiktsutrycken vid vissa påståenden... Min bakgrund är för övrigt webbutvecklare/designer 2 med medie- och kommunikationsvetenskap och marknadsföring 3 år. Kanske lite ovanlig blandning för en planner.

  ReplyDelete
 4. Ja,

  Om en av de viktigaste byggstenarna för bra planning är öppenhet för nya idéer och insikter, känns rekryteringen mer än lovligt skev just nu. Kanske en fråga för APG att bygga vidare på? Jag väntar med spänning på styrelsens agenda för hösten.

  ReplyDelete

Om mig

My photo
Jag arbetar som planner i Stockholm, äter för mycket och siktar fortfarande på att besöka min hundrade skidort. Förra vintern gick åt till annat.